Начало / Информация за рязане на дървета

Рязането на дървета включва отстраняване на опасни, сухи дървета, отрязване на дървета, които са в близост до сгради и съоръжения и такива, които пречат на бъдещ строеж. Това не означава, че дърветата трябва да се премахват безразборно. Има много начини, с които да се запази живота на дървото и същевременно да се постигне дадената цел на хората.

Под тази услуга се възприема и кастренето на дървета, пролетно почистване от сухи клони, премахване на болни клони, рязане на клони, опиращи в сгради. Всички тези процедури трябва да са съобразени с времето, в което се прави, а също и биологичните изисквания на дадения вид дърво.

При рязането на дървета е важно да се избере подходящо време, както и кой ще извърши резитбата. Днес има много частни лица и фирми, занимаващи се с тези услуги, но е хубаво избора да е правилен. Много от „резачите“ не разбират от тази работа, не разпознават дори дърветата, камо ли да дадат компетентно мнение и съответно да предложат професионална услуга.

Отрязване на дървета – прави се в краен вариант, когато са налице риск от падане (поради лошо състояние на дървото), когато няма друг начин да се запази (с преместване на дървото, кастрене и само оформяне на короната). Тази стъпка се предприема, когато дървото е крайно опасно и за самите резачи и за хората, около него, когато е загинало на 90% (с много сухи клони, хралупи, заразено е с насекоми, гъбни вредители).

Кастрене на дървета – извършва се извън вегетативен период на дръвчето. Хубаво е кастренето да се прави във време подходящо за това. Този период обикновено е през зимните месеци до ранна пролет, в краен случай до началото на лятото и през есента (извън размножителния период на дърветата и при влажно време, без високи температури и продължителни засушавания). Включва в себе си подрязване на клони с цел оформяне на красива и здрава корона, скъсяване на клони във височина и по протежение, отстраняване на загнили и сухи клони.

Пролетно оформяне – пролетното подрязване се прави ежегодно. Добре е тази процедура да е абонамента към специализирана фирма. Прави се с цел да се поддържа добро здравословно състояние на дървото. По този начин се запазва неговата здравина и красота. Услугата включва подрязване на овошни дървета, инспекция за наличие на сухи клони, отстраняването им, анализ на състоянието и наличието на вредители. Предвид това се взимат мерки като например пръскане срещу насекоми, рязане.

Дървото не е просто предмет, който можем да отсечем с лекота, то е живо същество, към което трябва да се подходи внимателно и професионално. Така, както стопаните се грижат за домашните си любимци или дори близките си хора, така трябва да реагираме към дейностите, свързани с дърветата в двора ни, на улицата или дори в парка.

Когато стигнете до решение за каквато и да е услуга, консултирайте се с вещо лице, което наистина да даде съвет и професионално мнение за дейностите, които е добре да се направят в ситуация по премахване, рязане на дървета, кастренето, рязането на опасни дървета. Не се доверявайте на „самозванци“, които ще Ви вземат парите, но рискувате да строшат покрива, къщата, оградата или да стане по-лош инцидент. Ниската цена, предложена от тях не е гаранция за професионалната им реакция и ангажимент към клиентите, природата и дървото.